Free VTNE Practice Test

Free VTNE Practice Test

Free VTNE Practice TestTake one of our free VTNE Veterinary Technician Practice Tests to make sure you are ready for test day!

1.) When describing microscopic tumor growth, a small nipple-like projection is considered:
a. Follicular.
b. Papillary.
c. Nodular.
d. Undifferentiated.

2.) Which of the following would be the correct order of levels of organization from the most complex to the most simple?
a. Organism, system, organ, tissue, cell.
b. Cells, tissues, organs, systems, organism.
c. Tissues, organs, cells, systems, organism.
d. Systems, organisms, tissues, cells, organs.

3.) Ribosomes contain:
a. A dense body containing RNA.
b. A double membrane structure with pores.
c. RNA in combination with special proteins that form large and small subunits.
d. Cytosol.

4.) The innermost membrane surrounding an embryo is the:
a. Areola.
b. Amnion.
c. Fimbrae.
d. Endometrium.

5.) The layer of the epidermis that is the outermost layer and dominates is the:
a. Stratum basale.
b. Stratum corneum.
c. Stratum granulosum.
d. Stratum hypoderma.

6.) Which of the following breeds is considered brachycephalic?
a. Doberman Pinscher.
b. German Shepard.
c. Manchester Terrier.
d. Pekingese.

7.) As a veterinary technician working in a reference lab, you open your next test and find a blue top tube. What anticoagulant is in the tube of blood?
a. Citrate
b. Heparin.
c. EDTA.
d. There is no anticoagulant in the tube.

8.) After centrifuging your microhematocrit tube, you find that the PCV of the patient is 45% and the plasma is milky white. When reporting this to your DVM, you will say that the plasma is:
a. Hydrolyzed.
b. Hemolytic.
c. Lipemic.
d. Amylytic.

9.) Which granulocyte looks different depending on the species being examined?
a. Lymphocytes.
b. Monocytes.
c. Neutrophils.
d. Eosinophils.

10.) The uterus is:
a. An organ of connective tissue.
b. A muscular organ.
c. An organ of epithelial tissue.
d. An organ of dense connective tissue.

Correct Answers
1.) When describing microscopic tumor growth, a small nipple-like projection is considered:
Correct answer: b. Papillary.
Explanation: A microscopic tumor growth that looks like a small nipple-like projection is a papillary.

2.) Which of the following would be the correct order of levels of organization from the most complex to the most simple?
Correct answer: a. Organism, system, organ, tissue, cell.
Explanation: An organism is the most complicated level of organization, the cell is the simplest.

3.) Ribosomes contain:
Correct answer: c. RNA in combination with special proteins that form large and small subunits.
Explanation: Ribosomes are the site of protein synthesis in the cell.

4.) The innermost membrane surrounding an embryo is the:
Correct answer: b. Amnion.
Explanation: The innermost membrane surrounding an embryo is the amnion.

5.) The layer of the epidermis that is the outermost layer and dominates is the:
Correct answer: b. Stratum corneum.
Explanation: The outermost layer of the epidermis is the stratum corneum.

6.) Which of the following breeds is considered brachycephalic?
Correct answer: d. Pekingese.
Explanation: Brachycephalic – pertaining to a short head.

7.) As a veterinary technician working in a reference lab, you open your next test and find a blue top tube. What anticoagulant is in the tube of blood?
Correct answer: a. Citrate
Explanation: Citrates are used as the anticoagulant in blue top tubes.

8.) After centrifuging your microhematocrit tube, you find that the PCV of the patient is 45% and the plasma is milky white. When reporting this to your DVM, you will say that the plasma is:
Correct answer: c. Lipemic.
Explanation: A milky white plasma indicates fat or lipemia.

9.) Which granulocyte looks different depending on the species being examined?
Correct answer: d. Eosinophils.
Explanation: Eosinophils vary depending on the species.

10.) The uterus is:
Correct answer: b. A muscular organ.
Explanation: The uterus is an organ of smooth muscle tissue.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>