Free PTCB Practice Quiz

Free PTCB Practice Test

Free PTCB Practice QuizFree PTCB Practice Test!  

Follow this link to take another PTCB Practice Test!

1.) What is the brand name for Verapamil?

a. Capex

b. Calan

c. Capoten

d. Cardura

2.) What Vitamin is Niacin?

a. A

b. B1

c. B3

d. B2

3.) How many zolpidem tablets each containing 500 mcg can be prepared from 1g of zolpidem?

a. 4,000 tablets

b. 5,000 tables

c. 2,000 tablets

d. 1,000 tablets

4.) Patient is to be given 70 mg dose of naproxen via suspension containing 25 mg of naproxen per 10 mL. How many mL must be administered?

a. 36 mL

b. 28 mL

c. 32 mL

d. 40 mL

5. Which disease is characterized by an abnormal condition of the lungs marked by decreased respiratory function?

a. Epilepsy

b. Emphysema

c. Diabetes

d. Obesity

6. Which law prohibits interstate sales of adulterated or misbranded drugs?

a. Kefauver Harris Act of 1962

b. Durham Humphrey Act of 1951

c. Pure Food and Drug Act of 1906

d. Food Drug and Cosmetic Act of 1938

7.) How many tsp are in 100 ml?

a. 20 tsp

b. 50 tsp

c. 100 tsp

d. 10 tsp

8.) What is Liniment?

a. A medicinal fluid rubbed into the skin

b. An irrigation or bathing solution

c. A rectally administered solution

d. A solution containing the same salt concentration as normal body cells

9.) Which of the following is required on a patient prescription?

a. DEA number

b. Formulary

c. Quantity of medication

d. Pharmaceutical formula

10.) Which of the following drugs is used to treat anxiety?

a. Dimetapp

b. Atarax

c. Claritin

d. BuSpar

Correct Answers

1.) What is the brand name for Verapamil?

Correct answer: b. Calan

Explanation: Calan is the brand name for Verapamil

 

2.) What Vitamin is Niacin?

Correct answer: c. B3

Explanation: Vitamin B3 is the name for Niacin

3.) How many zolpidem tablets each containing 500 mcg can be prepared from 1g of zolpidem?

Correct answer: c. 2,000 tablets

Explanation: Conversion: 1 g = 1000000 mcg
1 g = 1000000 mcg
1000000 mcg / 500 mcg = 2000 tablets

4.) Patient is to be given 70 mg dose of naproxen via suspension containing 25 mg of naproxen per 10 mL. How many mL must be administered?

Correct answer: b. 28 mL

Explanation: 70 mg x 10mL/25mg = 28 mL

5. Which disease is characterized by an abnormal condition of the lungs marked by decreased respiratory function?

Correct answer: b. Emphysema

Explanation: An abnormal condition of the lungs marked by decreased respiratory function is characteristic of Emphysema.

6. Which law prohibits interstate sales of adulterated or misbranded drugs?

Correct answer: c. Pure Food and Drug Act of 1906

Explanation:

The Pure Food and Drug Act of 1906 prohibits interstate sales of adulterated or misbranded drugs.

7.) How many tsp are in 100 ml?

Correct answer: a. 20 tsp

Explanation: Conversion: 1 teaspoon (tsp) = 5 mL
100 mL / 5 mL/tsp = 20 tsp

8.) What is Liniment?

Correct answer: a. A medicinal fluid rubbed into the skin

Explanation: Liniments: a medicinal fluid rubbed into the skin

9.) Which of the following is required on a patient prescription?

Correct answer: c. Quantity of medication

Explanation: Prescriptions all require prescriber information, date it was written, patient information, name, strength, and quantity of medication, instructions to the pharmacist, and a physicians signature

10.) Which of the following drugs is used to treat anxiety?

Correct answer: d. BuSpar

Explanation: BuSpar is used to treat anxiety.

We hope you’ve enjoyed this free pharmacy technician practice exam!  Please message us with any comments, concerns, or challenges.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 7 = 14

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>