Free NASM Practice Test

Free NASM Practice Test

Free NASM Practice TestFree NASM Practice Test

Thanks for taking a NASM practice test with Med Preps!  Master the NASM Exam so that you can pass it on your first try, good luck!

1.) How long does the NASM recommend that a cardiorespiratory warm up be done for?
a. 1-5 minutes
b. 5-10 minutes
c. 10-15 minutes
d. 15-20 minutes

2.) Which is most nutrient rich?
a. Complex carbohydrates
b. Sugars
c. Monosaccharide’s
d. Fiber

3.) What must a person with type I diabetes inject to compensate for what the pancreas cannot produce?
a. Testosterone
b. Glucose
c. Insulin
d. Estrogen

4.) What adaptation is best trained by using 4 to 6 sets of 1-5 repetitions using 85-100% of 1RM?
a. Power
b. Maximal strength
c. Muscular endurance and stability
d. Hypertrophy

5.) Sedentary men should consume ____L of water and women should consume ____L.
a. 2.5, 1.8
b. 3, 2.2
c. 4, 3.2
d. 5.5, 3.8

6.) Which of the following is not a structure that makes up the core?
a. Pelvic girdle
b. Lumbar spine
c. Hip joint
d. Rib cage

7.) Which exercise is predominantly performed in the transverse plane of motion?
a. Cable rotations
b. Biceps curls
c. Squats
d. Military press

8.) What is the leading cause of death and disability for both men and women?
a. Obesity
b. Diabetes
c. Coronary heart disease
d. Cancer

9.) The ball squat, curl to press is an example of what kind of exercise?
a. Total body power exercise
b. Total body strength exercise
c. A leg exercise
d. Total body stabilization exercise

10.) What is the storage form of a carbohydrate?
a. Amino acid
b. Glycogen
c. Triglycerides
d. ATP

Correct Answers
1.) How long does the NASM recommend that a cardiorespiratory warm up be done for?
Correct answer: b. 5-10 minutes
Explanation: NASM recommends a 5-10 minute warm up

2.) Which is most nutrient rich?
Correct answer: a. Complex carbohydrates
Explanation: Complex carbohydrates contain the most nutrients

3.) What must a person with type I diabetes inject to compensate for what the pancreas cannot produce?
Correct answer: c. Insulin
Explanation: A person with type I diabetes must inject insulin to control high levels of blood sugar because the specialized cells in the pancreas stop producing insulin

4.) What adaptation is best trained by using 4 to 6 sets of 1-5 repetitions using 85-100% of 1RM?
Correct answer: b. Maximal strength
Explanation: Maximal strength is best trained by using 4 to 6 sets of 1-5 repetitions using 85-100% of 1RM

5.) Sedentary men should consume ____L of water and women should consume ____L.
Correct answer: b. 3, 2.2
Explanation: It is recommended that sedentary men consume 3L and women 2.2L of water

6.) Which of the following is not a structure that makes up the core?
Correct answer: d. Rib cage
Explanation: The core is made up of the lumbar spine, the pelvic girdle, abdomen, and hip joint

7.) Which exercise is predominantly performed in the transverse plane of motion?
Correct answer: a. Cable rotations
Explanation: Cable rotations are predominantly performed in the transverse plane of motion as they involve a twisting motion

8.) What is the leading cause of death and disability for both men and women?
Correct answer: c. Coronary heart disease
Explanation: Coronary heart disease (CHD) is the leading cause of death and disability for both men and women. CHD eventually leads to atherosclerosis, heart pain, and/or heart attack

9.) The ball squat, curl to press is an example of what kind of exercise?
Correct answer: d. Total body stabilization exercise
Explanation: The ball squat, curl to press is an example of a total body stabilization exercise

10.) What is the storage form of a carbohydrate?
Correct answer: b. Glycogen
Explanation: Carbohydrates are stored at glycogen in muscles and the liver

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 9 = 16

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>