Free RMA Practice Test

Free RMA Practice Test

Free RMA Practice Test

Free RMA Practice Test

Study for the Registered Medical Assistant Exam using our free RMA practice questions.  Pass our exam and you may be ready for the real test!

1.) Advantages to EMRs compared to paper medical records include:
a. speed with which documents can be retrieved
b. all of the given answers are correct
c. productivity with managing patient’s records
d. efficiency with regards to the entry of patient data

2.) The reabsorption of water and solutes from the renal filtrate occurs via:
I. Diffusion
II. Osmosis
III. Active transport

a. I, II, and III
b. I and II only
c. III only
d. II only

3.) The combining form “laryng/o” refers to the:
a. Bronchus
b. Lung
c. Larynx
d. Trachea

4.) “Reasonable action” regarding negligence takes into consideration all of the following EXCEPT:
a. Mental capacity
b. Origins
c. Training
d. Physical condition

5.) A patient with cirrhosis has a skin complexion of what color?
a. Blue
b. Orange
c. Red
d. Purple

6.) The suffix “-tomy” means:
a. To inject into
b. Bursting forth
c. To draw out of
d. To cut into

7.) The prefix “homo-” means:
a. Same
b. Different
c. Similar
d. Many

8.) An individual develops a sense of moral reasoning and spiritual awareness. This is characteristic of which stage of life?
a. Early Adulthood
b. School Age
c. Adolescence
d. Middle Adulthood

9.) Routes for the administration of medication via mucous membrane absorption include all of the following EXCEPT:
a. nose
b. mouth
c. respiratory tract
d. ears

10.) Which of the following is a water-soluble vitamin?
a. Vitamin A
b. Vitamin B
c. Vitamin E
d. Vitamin D

Correct Answers
1.) Advantages to EMRs compared to paper medical records include:
Correct answer: b. all of the given answers are correct
Explanation: Advantages to electronic medical records over paper medical records include: speed with which documents can be retrieved, productivity with managing patient’s records, efficiency with regards to the entry of patient data, and accessibility and availability of patient’s record.

2.) The reabsorption of water and solutes from the renal filtrate occurs via:
I. Diffusion
II. Osmosis
III. Active transport

Correct answer: a. I, II, and III
Explanation: The reabsorption of water and solutes from the renal filtrate occurs via both active and passive transport mechanisms. Passive transport does not require an input of energy in order to occur, and it includes both diffusion and osmosis. Diffusion refers to the spontaneous movement of solute molecules across a semipermeable membrane from a region of higher concentration to a region of lower concentration. Osmosis refers to the spontaneous movement of water across a semipermeable membrane from a region of lower solute concentration to a region of higher solute concentration. Active transport requires a free energy source (ATP) in order to occur.

3.) The combining form “laryng/o” refers to the:
Correct answer: c. Larynx
Explanation: The combining form “laryng/o” refers to the larynx.

4.) “Reasonable action” regarding negligence takes into consideration all of the following EXCEPT:
Correct answer: b. Origins
Explanation: “Reasonable action” regarding negligence takes the following into consideration: mental capacity, training, physical condition, age, sex, education, and knowledge.

5.) A patient with cirrhosis has a skin complexion of what color?
Correct answer: b. Orange
Explanation: The name cirrhosis is associated with the color orange and is most often associated with liver disease.

6.) The suffix “-tomy” means:
Correct answer: d. To cut into
Explanation: The suffix “-tomy” means “to cut into.”

7.) The prefix “homo-” means:
Correct answer: a. Same
Explanation: The prefix “homo-” means “same.”

8.) An individual develops a sense of moral reasoning and spiritual awareness. This is characteristic of which stage of life?
Correct answer: c. Adolescence
Explanation: Adolescence describes the stage of life between 11 and 19 years of age. Developmental characteristics of adolescence include the formation of moral reasoning and spiritual awareness.

9.) Routes for the administration of medication via mucous membrane absorption include all of the following EXCEPT:
Correct answer: d. ears
Explanation: Routes for the administration of medication via mucous membrane absorption include: eyes, mouth, throat, rectum, vagina, respiratory tract, nose, and urinary tract.

10.) Which of the following is a water-soluble vitamin?
Correct answer: b. Vitamin B
Explanation: Vitamins are essential organic compound that are present in minute quantities within plant and animal tissues. They are classified into two groups: the fat soluble vitamins (vitamins A, D, E, and K) and the water-soluble vitamins (vitamins C, and B).

Nice work!  Try some more RMA Practice Tests if you need more prep, and good luck!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 + = 7

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>