Free PALS Practice Test

Free PALS Practice Test

Free PALS Practice TestFree PALS Practice Test

Take a free PALS Practice test to see if you’re ready for the real thing.  Multiple choice questions just like you’ll see on the exam, scroll down for answers and explanations.  Good luck!

1.) Most often, the first sign of respiratory distress in infants is:
a. bradypnea.
b. tachypnea.
c. distended neck veins.
d. the use of intercostal muscles.

2.) Which condition would require the most aggressive (rapid) fluid administration?
a. Obstructive shock.
b. Cardiogenic shock.
c. Diabetic ketoacidosis.
d. A poisoning.

3.) A 10 year old female was struck by a car. She arrives at the hospital showing signs of shock, diminished breath sounds to the right side, and tracheal deviation towards the left side. What is your immediate treatment?
a. Assisting ventilations with a BVM.
b. Endotracheal intubation.
c. Needle decompression.
d. Administration of epinephrine.

4.) Persistently delayed capillary refill times despite fluid administration would most likely be indicative of:
a. DKA.
b. ongoing hemorrhage.
c. Poisoning.
d. Pulmonary edema.

5.) Which of the following drugs is indicated for the treatment of torsades de pointes and VT with hypomagnesemia?
a. Sodium bicarbonate.
b. Magnesium sulfate.
c. Calcium chloride.
d. Cardizem.

6.) The half life of adenosine is approximately:
a. 10 hours.
b. 10 minutes.
c. ten days.
d. 10 seconds.

7.) You may observe a normal, asymptomatic bradycardic rhythm in a well conditioned athlete due to:
a. a chronically increased stroke volume.
b. a consequence of reduced metabolic demand.
c. slowed conduction through the heart’s conduction system.
d. a decrease in the amount of normal pacemaker cells.

8.) Which of the following choices best describes an unorganized rhythm characterized by chaotic electrical activity and quivering of the heart?
a. Pulseless electrical activity.
b. Pulseless ventricular tachycardia.
c. Ventricular Fibrillation.
d. Asystole.

9.) According to PALS guidelines, the normal breathing rate of an infant should not exceed:
a. 45 breaths per minute.
b. 100 breaths per minute.
c. 30 breaths per minute.
d. 60 breaths per minute.

10.) Of the following drugs, which would be used to treat a pediatric suffering from organophosphate poisoning?
a. Amiodarone.
b. Atropine.
c. Adenosine.
d. Albumin.

Correct Answers
1.) Most often, the first sign of respiratory distress in infants is:
Correct answer: b. tachypnea.
Explanation: Tachypnea is usually the first sign of respiratory distress in infants.

2.) Which condition would require the most aggressive (rapid) fluid administration?
Correct answer: a. Obstructive shock.
Explanation: Obstructive shock would require rapid delivery of fluids. The other conditions indicate fluid administration at a much slower rate.

3.) A 10 year old female was struck by a car. She arrives at the hospital showing signs of shock, diminished breath sounds to the right side, and tracheal deviation towards the left side. What is your immediate treatment?
Correct answer: c. Needle decompression.
Explanation: The signs and symptoms present in this patient point to a pneumothorax. A needle decompression is the most appropriate and definitive means of treatment.

4.) Persistently delayed capillary refill times despite fluid administration would most likely be indicative of:
Correct answer: b. ongoing hemorrhage.
Explanation: Fluid administration should improve capillary refill time. If it does not, suspect further fluid loss or an ongoing hemorrhage.

5.) Which of the following drugs is indicated for the treatment of torsades de pointes and VT with hypomagnesemia?
Correct answer: b. Magnesium sulfate.
Explanation: Magnesium can be helpful when treating a patient in torsades de pointes or VT with hypomagnesemia.

6.) The half life of adenosine is approximately:
Correct answer: d. 10 seconds.
Explanation: The half life of adenosine is very short, lasting approximately 10 seconds.

7.) You may observe a normal, asymptomatic bradycardic rhythm in a well conditioned athlete due to:
Correct answer: a. a chronically increased stroke volume.
Explanation: Well-conditioned athletes often have an increased stroke volume that reduces the heart’s workload. This results in a decrease in HR.

8.) Which of the following choices best describes an unorganized rhythm characterized by chaotic electrical activity and quivering of the heart?
Correct answer: c. Ventricular Fibrillation.
Explanation: VF is a condition in which the heart quivers and is unable to effectively pump blood.

9.) According to PALS guidelines, the normal breathing rate of an infant should not exceed:
Correct answer: d. 60 breaths per minute.
Explanation: The normal breathing rate for an infant patient should fall in the range of 30 – 60 breaths per minute.

10.) Of the following drugs, which would be used to treat a pediatric suffering from organophosphate poisoning?
Correct answer: b. Atropine.
Explanation: Atropine, which is also used to treat symptomatic bradycardia, is the drug of choice to treat the symptoms of organophosphate poisoning.