Free BLS Practice Test

Free BLS Practice Test

Free BLS Practice TestFree BLS Practice Test

Take a free BLS Practice Tests with MedPreps!  See if you’ve mastered the BLS content and question format and are ready for test day.

1.) In an adult patient, it is important to do what before beginning CPR?
a. Find the patient’s family.
b. Activate the emergency response system.
c. Call the police.
d. Flip the patient on to his side.

2.) Counting compressions out loud helps with all of the following except:
a. letting a third rescuer know when its time to deliver a shock.
b. letting the other rescuer know when its time to switch.
c. minimizing interruptions.
d. letting the other rescuer know when its time to deliver breaths.

3.) Gastric inflation can cause all of the following conditions except:
a. aspiration.
b. pneumonia.
c. emphysema.
d. vomiting.

4.) Of the following choices, which is a benefit of using a bag valve mask to deliver ventilations?
a. A single rescuer can easily manage the device.
b. It allows for the delivery of ventilations with an enriched oxygen supply.
c. It protects the airway from aspiration of bodily fluids.
d. It eliminates the possibility of gastric inflation.

5.) A patient with a suspected spinal injury is in need of manual ventilations. This is accomplished by:
a. 1 rescuer.
b. 2 rescuers.
c. 3 rescuers.
d. 4 rescuers.

6.) Which of the following is considered to be an early sign of hypoxia?
a. Head bobbing.
b. Loss of coordination.
c. Sleepy appearance.
d. Disorientation.

7.) OSHA stands for:
a. Occupational Safety and Health Administration.
b. On-scene Safety and Health Administration.
c. Occupational Scene and Hazard Administration.
d. On Scene Hazardous Alleviation.

8.) Why is the rate of chest compressions for a child faster than the rate of adult chest compressions?
a. The child’s body requires a faster circulation.
b. The child’s heart naturally beats faster.
c. Chest compressions are performed at the same rate for children and adults.
d. Cardiac arrest in a child is more severe.

9.) Which of the following is not a sign of puberty?
a. The presence of underarm hair in males.
b. The presence of chest hair in males.
c. Any breast development in females.
d. Turning 13 years old(becoming a teenager)

10.) Prevention is:
a. a link in the adult Chain of Survival.
b. a link in the pediatric Chain of Survival.
c. a link in the pediatric and adult Chains of Survival.
d. not a link in a Chain of Survival but very important to understand.

Correct Answers
1.) In an adult patient, it is important to do what before beginning CPR?
Correct answer: b. Activate the emergency response system.
Explanation: Before beginning CPR you should activate the emergency response system.

2.) Counting compressions out loud helps with all of the following except:
Correct answer: a. letting a third rescuer know when its time to deliver a shock.
Explanation: Counting compressions out loud helps to minimize interruptions and lets the other rescuers know when to switch and deliver breaths. The AED must analyze the rhythm before delivering a shock.

3.) Gastric inflation can cause all of the following conditions except:
Correct answer: c. emphysema.
Explanation: Gastric inflation is likely to cause vomiting, aspiration, and even the development of pneumonia.

4.) Of the following choices, which is a benefit of using a bag valve mask to deliver ventilations?
Correct answer: b. It allows for the delivery of ventilations with an enriched oxygen supply.
Explanation: A BVM is not an easy device to manage with just one rescuer because of the need to maintain a good seal. It is however and excellent device for delivering supplemental oxygen.

5.) A patient with a suspected spinal injury is in need of manual ventilations. This is accomplished by:
Correct answer: b. 2 rescuers.
Explanation: A patient with a suspected spinal injury should have 2 people perform a jaw thrust maneuver while holding the neck still and giving a BVM.

6.) Which of the following is considered to be an early sign of hypoxia?
Correct answer: d. Disorientation.
Explanation: An early sign of hypoxia might be disorientation and confusion. This is usually stemming from the high carbon dioxide levels in the blood.

7.) OSHA stands for:
Correct answer: a. Occupational Safety and Health Administration.
Explanation: OSHA stands for the Occupational Safety and Health Administration and is responsible for many workplace guidelines.

8.) Why is the rate of chest compressions for a child faster than the rate of adult chest compressions?
Correct answer: c. Chest compressions are performed at the same rate for children and adults.
Explanation: The rate of compressions in a child is the same as the rate in adults.

9.) Which of the following is not a sign of puberty?
Correct answer: d. Turning 13 years old(becoming a teenager)
Explanation: Turning 13 does not necessarily indicate a patient has hit puberty. The presence of chest or underarm hair is a sign in males. Breast development is a sign in females.

10.) Prevention is:
Correct answer: b. a link in the pediatric Chain of Survival.
Explanation: Prevention is one of the links in the pediatric Chain of Survival. Often in pediatric arrest, there is a condition that leads into it.

Thank you for trying a free Basic Life Support Practice Exam at MedPreps.  Good luck with your studies!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 2 = 7

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>